Blogopmaak

Kennismakingsspel: leer elkaar kennen met deze 11 spelletjes

Luuk Verschuren • nov. 11, 2021
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop

Als je in een nieuwe groep terecht komt, kunnen al die nieuwe mensen best wel overweldigend zijn. Je kent nog niemand en je merkt dat iedereen los moet komen om het gesprek op gang te brengen. Deze situatie komt bij allerlei soorten doelgroepen voor. Bijvoorbeeld bij volwassenen, studenten, collega’s en kleuters. Een kennismakingsspel is dan de perfecte oplossing om elkaar beter te leren kennen. Wij zetten de leukste spelletjes op een rijtje! 

KENNISMAKINGSSPEL VOOR KINDEREN

Voor kinderen kan het erg oncomfortabel zijn om in een groep terecht te komen met allemaal nieuwe gezichten. Een kennismakingsspel is voor dat soort momenten een perfecte uitkomst. Juist kinderen hebben namelijk net dat ene zetje nodig om het gesprek met elkaar aan te gaan. Door dit spelenderwijs te doen zullen de kinderen zich al snel comfortabel voelen. Dat is vaak het begin van een gezellige periode en vriendschappen.

VOOR WIE ZIJN DE KENNISMAKINGSSPELLETJES BEDOELD?

De kennismakingsspelletjes hieronder zijn bedoeld voor kinderen op de basisschool. Daarbij wordt er rekening gehouden met de verschillende leeftijden. Zo ontdek je een kennismakingsspel voor groep 1, 2, 3 en 4. Ook de wat oudere kinderen worden zeker niet vergeten, want in onze lijst vind je gegarandeerd een perfect kennismakingsspel voor groep 5, 6, 7 of 8. Tijd om jouw favoriete groepsspel te ontdekken! 

1. REN JE ROT

Ren je rot is een kennismakingsspel waarbij je in een ruimte twee verschillende vakken maakt. Vooraf aan het spel maak je een lijstje met verschillende vragen. Deze vragen moet door iedere speler beantwoord kunnen worden met behulp van twee verschillende antwoorden. Bijvoorbeeld ‘ben je liever buiten of binnen?’, ‘heb je een huisdier?’ of ‘houd je meer van de winter of zomer?’. 


De twee vakken vormen bij iedere vraag de verschillende antwoordmogelijkheden. Bij iedere vraag vertel je de verschillende antwoorden en het bijbehorende vak. De kinderen lopen hierna naar een vak. Je kan ervoor kiezen of je bij iedere vraag een aantal kinderen de beurt geeft om een antwoord verder toe te lichten. 

2. VANG DE BAL

Balspelletjes doen het bij veel kinderen goed. Vang de bal is dan ook een leuk kennismakingsspel waarbij je elkaar beter leert kennen. Alle kinderen staan in een cirkel en één speler krijgt de bal. Deze speler gooit de bal naar een andere speler. De gooier van de bal stelt de vanger een vraag. Bijvoorbeeld ‘wat is je lievelingskleur?’ of ‘wat is jouw favoriete gerecht?’. Als de vraag is beantwoord, wordt de bal naar een nieuwe speler gegooid. Ook aan deze speler wordt een vraag gesteld en zo gaat het een bepaalde tijd door. 


Tip: maak van te voren een stapeltje kaartjes met vragen. Als kinderen zelf geen vraag weten, kunnen zij een vraag pakken van de trekstapel. Op die manier houd je het tempo erin en zullen kinderen zich comfortabeler voelen. 

3. PIM PAM PET

Pim pam pet is een spel waar veel mensen al bekend mee zijn. Het kennismakingsspel pim pam pret werkt nét iets anders. Er wordt een stapel kaartjes gemaakt met allerlei stellingen. Denk aan ‘mijn favoriet gerecht’, ‘een hobby van mij’ of ‘mijn favoriete muziek’. Daarnaast wordt er een stapel kaartjes gemaakt met de letters van het alfabet. Het is aan te raden om de letters C, I, J, Q, U, X, Y en Z eruit te laten vanwege de moeilijkheid. 



De spelleider leest hardop de stelling voor en draait vervolgens een kaartje om van de letterstapel. Het is nu aan de spelers om antwoord te geven op de stelling, waarbij het antwoord begint met de letter van het kaartje. De speler die dit als eerst juist doet, ontvangt het kaartje met de stelling. Het spel gaat door tot alle stellingen op zijn. De speler met de meeste kaartjes wint dan het spel. 

4. ÉÉN, TWEE, DRIE... IN DE RIJ!

Bij dit kennismakingsspel draait het erom dat kinderen in de juiste volgorde in een rij gaan staan. Deze volgorde wordt bepaald door een opdracht van de spelleider. Bijvoorbeeld ‘ga in alfabetische volgorde staan op basis van de eerste letter van je voornaam’, ‘ga in volgorde staan op basis van je lengte, waarbij links de langste persoon staat’ of ‘ga in volgorde staan op basis van overeenkomende kleuren van je shirt’. Als de opdracht is gegeven, telt de spelleider af ‘één, twee, drie… in de rij!’ De kinderen zullen met elkaar moeten praten om de juiste volgorde voor elkaar te krijgen.

5. PERSONEN BINGO

Personen bingo is een spel waarbij je zeker niet kunt blijven zitten op jouw stoel. In de voorbereiding van het spel zit wel iets meer werk vergeleken met de andere kennismakingsspellen. Om je op weg te helpen, hebben wij een gratis bingokaart ontworpen. Deze bingokaart dien je voor iedere speler één keer te printen. In alle vakjes zet je een feitje over een van de spelers. Bijvoorbeeld ‘… heeft rood haar’ of ‘… haar moeder heet Lisa’. Het is daarvoor dus van belang dat je vooraf aan de eerste ontmoeting al informatie weet over de spelers. 

Download de gratis bingokaart

Het is aan te raden om eerst van iedere speler één feitje op te schrijven. Vervolgens verdeel je deze feitjes over alle bingokaarten en zorg je ervoor dat iedere bingokaart uniek is. De bingokaarten deel je uit aan alle spelers. Zij krijgen nu de taak om bij ieder vakje de juiste naam van de bijbehorende speler te schrijven. Daarvoor zullen zij dus rond moeten lopen en moeten praten met de andere spelers om zo achter de feitjes te komen. Het spel eindigt als alle spelers hun bingokaart vol hebben. 

6. FAVORIETE ITEM

Benieuwd naar persoonlijke verhalen van de nieuwe groep? Vraag dan iedereen vooraf aan de ontmoeting een favoriet item mee te nemen. Denk aan een knuffel, een boek, een item horend bij een hobby of een spelletje. Als iedereen bij elkaar zit, vertellen de kinderen om de beurt waarom zij dat ene item hebben meegenomen. Om iedereen comfortabel te laten voelen, is het fijn als de spelleider begint met het vertellen over zijn of haar item. Daarna is het aan de beurt van de kinderen! 

7. WAAR OF RAAR?

Dit kennismakingsspel vergt iets meer creativiteit van de spelers. Iedere speler ontvangt drie papiertjes van hetzelfde formaat en een pen. Op twee papiertjes worden twee feitjes geschreven die te maken hebben met het leven van de speler. Bijvoorbeeld ‘ik heb ooit meegedaan een het Nederlands kampioenschap breakdancen’ of ‘ik heb als huisdier een naaktkat’. Daarnaast wordt op één papiertje een ‘leugen’ geschreven over het leven van de speler. Daarbij geldt dat de leugen niet van toepassing is op de speler. 



Als iedere speler zijn papiertjes heeft ingevuld, lezen de spelers om de beurt hun drie papiertjes voor. Het is nu aan de overige spelers om de leugen te ontrafelen. Het spel wordt nog leuker als de speler de feitjes over zijn leven uitlegt. Zo komt iedereen nog meer over elkaar te weten.

8. KLETSPOT VOOR KINDEREN

Een kletspot is een grote pot met allerlei verschillende vragen. Je kunt ervoor kiezen om deze zelf te maken of een kant-en-klare kletspot te kopen. De pot die je kunt kopen bevat twee verschillende spelvormen. Bij de eerste optie trekt iedere speler om de beurt een kaartje uit de pot en leest deze hardop voor. Deze speler beantwoord de vraag en geeft nu de beurt aan een andere speler. Die speler pakt een nieuwe kaart en geeft ook weer antwoord op de vraag. 



De tweede optie is het dobbelspel. Aan ieder getal is een andere opdracht gekoppeld, waardoor vooraf nooit bekend is wie de vraag moet beantwoorden. Zo moet je bij het getal 1 een speler kiezen die de vraag beantwoordt en moeten bij getal 4 de andere speler een vraag voor jou verzinnen. 

9. DOORFLUISTERTJE

Doorfluistertje is een bekender kennismakingsspel, waarbij alle kinderen in een kring zitten. Eén speler bedenkt een zin die iets beschrijft wat nog niemand in de groep over hem of haar weet. Bijvoorbeeld ‘ik heb één broer en hij is 10 jaar oud’ of ‘ik heb een hondje en hij heet Bob’. Deze zin fluistert de bedenker in de oor van de speler links van hem. 



Op die manier wordt de zin gefluisterd in de oren van alle kinderen. Al de zin is aangekomen bij de laatste speler, zegt deze speler de zin hardop. De bedenker van de zin vertelt of de zin klopt. Vaak vervormd de zin naar mate deze wordt gefluisterd in de oren van de kinderen. Hierna is een volgende speler aan de beurt en wordt er een nieuwe zin bedacht! 

10. IK HEB NOG NOOIT...

Het spel ‘Ik heb nog nooit’ is gebaseerd op het Amerikaanse spel ‘Never Have I Ever’. Hoewel dat spel vaak onder jongeren wordt gespeeld, is het ook absoluut een aanrader voor kinderen. Vooraf aan het spel zet je een aantal zinnen op een rijtje die beginnen met ‘Ik heb nog nooit…’. Bijvoorbeeld ‘Ik heb nog nooit een snoepje uit de kast gestolen’ of ‘Ik heb nog nooit gespiekt’. 



De spelleider leest de stellingen één voor één hardop voor. Als een speler iets wél heeft gedaan, steekt hij zijn hand op. Bij iedere stelling kiest de spelleider één speler die toelichting mag geven op zijn antwoord. Dat levert vaak grappige verhalen van kinderen op! 

11. HET TWISTER KENNISMAKINGSPEL

Het spel Twister is standaard al een uitdagend spel waar de spelers zich in lastige posities bevinden. Tijd om het nog iets uitdagender te maken door er vragen aan te voegen. Als je Twister niet in jouw spelletjeskast hebt staan, kun je ervoor kiezen om Twister zelf te maken

Vooraf aan het spel maak je vier verschillende stapeltjes met kaartjes. Ieder stapeltje heeft een eigen categorie, bijvoorbeeld familie, hobby’s, sport en eten. Deze categorieën zijn gekoppeld aan de vier kleuren van Twister. De spelleider draait aan het rad en de deelnemende spelers gaan met het juiste lichaamsdeel op de juiste kleur staan. De spelleider pakt nu een vraag van de stapel met de bijbehorende kleur. Er wordt één speler uitgekozen die deze vraag moet beantwoorden. Pas daarna wordt er opnieuw aan het rad gedraaid. Het spel gaat door tot slechts één speler overeind is blijven staan. 

  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop
  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop
  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop

Ontdek meer buitenspelletjes

Lijst van diensten

Nieuwe titel

Nieuwste artikelen

autospeurtocht
15 feb., 2024
Een autospeurtocht is leuk voor alle leeftijden. Wil je zelf aan de slag? Ontdek mooie routes en inspiratie voor opdrachten & vragen voor onderweg.
Natuur speurtocht
01 feb., 2024
Hoe organiseer je zelf een leuke natuur speurtocht in het bos of op ander plekken? In dit artikel ontdek je de mooiste gebieden en leuke opdrachten.
energizer
18 jan., 2024
Energizers houden je in beweging en voorkomen een concentratiedip. Deze 26 energizers zijn voor jong en oud, in groepsverband of individueel.
MEER ARTIKELEN
Share by: