Kubb: een populair spel met houten blokken!
Ben je op zoek naar het houten blokken spel? Dan bedoel je waarschijnlijk Kubb. Het spel met houten blokken kan al gespeeld worden met twee spelers. Ook voor een grotere groep is het geschikt, want Kubb is ook te spelen met 12 personen. Wij zetten alle spelregels en de beste kooptips op een rijtje.
Spel met houten blokken: hoe werkt het?
Er worden dan twee teams van zes spelers gemaakt. Vervolgens zijn er in het spel tien houten blokjes nodig, een koning en zes werphoutjes. Hoewel je het spel kan kopen, is het ook mogelijk om de benodigdheden zelf te maken. Het is dan wel van belang dat de blokken en werphoutjes van een harde houtsoort zijn en dezelfde afmetingen hebben. Je kan hiervoor de onderstaande maten aanhouden
-
10 houten blokjes: 15 centimeter hoog en 7 bij 7 centimeter breed en lang.
-
1 groot blok (de Koning): 30 centimeter hoog en 9 bij 9 centimeter breed en lang.
-
6 stukken rondhout: 30 centimeter lang en een diameter tussen de 3 en 5 centimeter.
Kubb spel kopen
Wat zijn de Kubb veld afmetingen?
Het speelvlak is 5 bij 8 meter. Ieder team plaats de vijf houten blokjes op de kortste zijde. De koning wordt in het midden van veld geplaatst. Het team dat aan de beurt is mag nu de zes werphoutjes onderhands gooien naar de tegenpartij vanaf de startlijn.
Kubb spelregels: hoe werkt het blokken spel?
De bedoeling is om de blokjes van de tegenstander omver te gooien. Is er een blokje omver gegooid? Dan moet het team waarvan het blokje is omgegooid, het blok werpen naar de speelhelft van het gooiende team. Hier wordt het blok weer rechtgezet en dit vormt nu de lijn vanaf waar gegooid mag worden.
Kubb spel: houten blokken omgooien
Als de zes werphoutjes zijn gegooid, mag het andere team gaan gooien. Zij zullen zich wel nog moeten houden aan de startlijn. Als het vorige team blokjes heeft omgegooid, staan er nu dus naast de vijf startblokken ook blokken in het veld.
Deze veldblokken moeten eerst omgegooid worden, voordat de startblokken omver geworpen mogen worden. Gooi je per ongeluk toch een startblok om? Dan wordt deze gewoon weer rechtgezet.
Winnaar van Kubb
Het team dat eerste alle veldblokken en startblokken omver heeft gegooid, mag een poging wagen om het Koningsblok om te gooien. Deze worp moet altijd gebeuren vanaf de startlijn en dus niet vanaf een nieuwe werplijn. Is het Koningsblok om? Dan heb jij met je team Kubb gewonnen!
Extra spelregels Kubb
Er zijn nog een aantal regels waaraan jij je moet houden bij een potje Kubb. Als jij tijdens het spel per ongeluk het Koningsblok omgooit, heb je het spel direct verloren. Het andere team wint dan het spel. Als het werpende team een blok omgooit, moet het overige team het blok dus gooien naar de andere kant van de speelhelft. Hier krijgen zij twee pogingen voor.
Is het blok dan nog steeds niet beland aan de andere kant of buiten het speelveld? Dan mag het werpende team het blok zelf met de hand plaatsen. Dit moet echter minimaal 15 centimeter achter het Koningsblok. Het werpen van deze blokken gebeurt altijd vanaf de startlijn en dus niet vanaf een nieuwe werplijn.
Wil je de regels in de praktijk zien? Bekijk dan de uitlegvideo hieronder!
Geschiedenis van Kubb spel
Kubb zou ontstaan zijn in Zweden tijdens het tijdperk van de Vikingen. Om precies te zijn op het eiland Gotland. Hoewel de naam van het spel in het Nederlands ‘houtblok’ betekent, werd het spel in die tijd niet met houten blokken gespeeld.
Het verhaal gaat dat in het in de tijd van de Vikingen gespeeld werd met botten van veroverde stammen. Toch wordt er over het ontstaan van Kubb meerdere vragentekens gesteld. Eén ding is zeker: het is een erg oud groepsspel en vandaag de dag worden er in Nederlands zelfs kampioenschappen gespeeld. Dit spel moet houten blokken moet je dus zeker kennen!
Ontdek meer buitenspelletjes
Lijst van diensten
-
Tikspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Lijstitem 1 -
Balspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Lijstitem 2 -
Zoekspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Lijstitem 3 -
Groepsspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Lijstitem 4 -
Thema spellen Write a description for this list item and include information that will interest site visitors. For example, you may want to describe a team member's experience, what makes a product special, or a unique service that you offer.
-
Populaire spellen Write a description for this list item and include information that will interest site visitors. For example, you may want to describe a team member's experience, what makes a product special, or a unique service that you offer.
Nieuwe titel