Blogopmaak

Gameverslaving bij kinderen: is gamen goed of slecht?

Luuk Verschuren • mrt. 19, 2021
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop
Jouw kind komt uit school en schiet direct achter zijn of haar gameconsole. Jij probeert nog te vragen hoe het vandaag op school was, maar deze vraag wordt totaal genegeerd. Jouw kind bevindt zich volledig in de digitale omgeving. Met al die uurtjes gamen vraag jij je af of dat wel goed of juist slecht voor jouw kind is. Wij zetten daarom alle adviezen en antwoorden over gameverslaving op een rijtje! 

WANNEER BEN JE GAMEVERSLAAFD?

Gameverslaving is een officiële verslaving sinds de Wereldgezondheidsorganisatie het erkende in 2018. De organisatie heeft op dat moment een aantal kenmerken bekendgemaakt, waaruit je kan opmaken of er bij jouw kind sprake is van een gameverslaving. Voorwaarde daarbij is dat de onderstaande kenmerken meer dan één jaar zichtbaar zijn bij het kind:

- Minder controle over gamen (denk aan tijdsduur, intensiteit en frequentie)
- Toenemende prioriteit voor gamen, waardoor andere dagelijkse activiteiten een lagere prioriteit krijgen
- Blijven gamen ondanks de negatieve gevolgen
- Aantasting van sociale contacten  

DIT ZIJN DE GEVOLGEN VAN EEN GAMEVERSLAVING

Ondanks dat gameverslaving een officiële verslaving is, zijn er twee verschillende groepen als je het hebt over de gevolgen. Aan de ene kant heb je de groep die vindt dat negatieve effecten de overhand hebben. Denk aan het opwekken van agressie en het verslechteren van schoolprestaties. De andere groep ziet juist de positieve gevolgen en benadrukt het versterken van verbondenheid en het ontwikkelen van de fijne motoriek. Er zijn al vele onderzoeken uitgevoerd over de gevolgen van gamen, maar de echte gevolgen lijken af te hangen van kenmerken van het kind, de functie van het gamen en het aantal uren dat er gegamed wordt. 

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN GAMEN? 

Het Netwerk Mediawijsheid heeft een analyse uitgevoerd over de kansen en risico’s van gamen. Het lijkt een logische aanname dat educatieve spellen meer voordelen van gamen hebben dan bijvoorbeeld schietspelletjes. Toch kan deze laatste categorie ook voordelen opleveren voor jouw kind. Denk aan de ontwikkeling van het geheugen, het analytische vermogen en sociale vaardigheden. Doordat het probleemoplossend vermogen wordt geprikkeld, blijkt dat het intelligentieniveau van kinderen kan toenemen. Simpele spellen, zoals Subway Surfers of Fruit Ninja, zorgen er tot slot voor dat kinderen kunnen relaxen en zo vrolijker worden.  

ALLE NADELEN VAN GAMEN OP EEN RIJTJE

Netwerk Mediawijsheid analyseerde wetenschappelijk onderzoek waaruit de nadelen van gamen blijken. Deze nadelen zijn sterk afhankelijk van het aantal uren dat er wordt gegamed. Als een kind bijvoorbeeld 4 uur of minder voor het slapengaan de digitale omgeving opzoekt, zal de slaapkwaliteit volgens onderzoek verminderen. Ook blijkt dat (gewelddadige) games gedragsproblemen kunnen uitlokken. Dit resulteert zich in bijvoorbeeld conflicten op school, agressie of ongehoorzaamheid. Wordt er dagelijks veel uren gegamed? Dan zal het sociale leven hieronder lijden en zullen de gevolgen van minder ontwikkelde sociale vaardigheden in de toekomst zichtbaar blijven. 

HOE LANG MET EEN KIND PER DAG GAMEN? 

Het ervaren van de negatieve of positieve gevolgen van gamen is afhankelijk van het aantal uren dat een kind aan het gamen is. Hierbij is de maatstaaf dat 8 tot 9 uur per week gamen valt onder ‘veel gamen’. Op dat moment zullen de negatieve effecten optreden en als deze gewoonte meer dan een jaar wordt vastgehouden is een gameverslaving een logisch gevolg. Als een kind minder dan het voorgeschreven aantal uren zal gamen, zullen de voordelen van gamen eerder zichtbaar worden. De eindconclusie is dan ook dat jij samen met jouw kind het maximale aantal uren per week gamen in de gaten moet houden. Maak bijvoorbeeld samen afspraken over de schermtijd en laat het kind de rest van de tijd de buitenlucht opzoeken met zijn vriendjes en vriendinnetjes! 

  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop
  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop
  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop

Ontdek meer buitenspelletjes

Lijst van diensten

Nieuwe titel

Nieuwste artikelen

autospeurtocht
15 feb., 2024
Een autospeurtocht is leuk voor alle leeftijden. Wil je zelf aan de slag? Ontdek mooie routes en inspiratie voor opdrachten & vragen voor onderweg.
Natuur speurtocht
01 feb., 2024
Hoe organiseer je zelf een leuke natuur speurtocht in het bos of op ander plekken? In dit artikel ontdek je de mooiste gebieden en leuke opdrachten.
energizer
18 jan., 2024
Energizers houden je in beweging en voorkomen een concentratiedip. Deze 26 energizers zijn voor jong en oud, in groepsverband of individueel.
MEER ARTIKELEN
Share by: