Schermtijd: wat is de ideale tijd en wat kan ik eraan doen?
Je kan tegenwoordig haast niet meer om de digitale omgeving heen. In je vrije tijd communiceer je met elkaar via social media platformen, je zoekt snel weer iets op via die ene handige app en bij het horen van een melding sprint jij alweer naar je smartphone. De schermtijd neemt daardoor vergeleken met vorige jaren sterk toe. Niet zo gek dat dit gedrag ook op je kinderen wordt afgespiegeld. Wijkie brengt verschillende oorzaken aan het licht voor de toenemende schermtijd, de oorzaken en de oplossing voor de ideale schermtijd!
DE NADELEN VAN EEN LANGERE SCHERMTIJD
Geef je kind een tablet in zijn of haar hand en jij kan ondertussen verder met je bezigheden. Het klinkt vaak ideaal, maar er zitten ook zeker nadelen aan. Eerder werd er al een onderzoek van JAMA Pediatrics gepubliceerd over het verband tussen schermtijd en een daling van taal- en schijfvaardigheden bij jonge kinderen. Ook kwam naar voren dat het overschrijden van de maximale schermtijd andere gevolgen heeft voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Dit kan het kind merken bij taken als rekenen, plannen maken en initiatieven nemen.
Hoewel het een kleine studie betrof en er meer onderzoek nodig is, kan je in ieder geval concluderen dat een langere schermtijd meerdere negatieve gevolgen heeft. Bijziendheid is een van deze problemen die steeds vaker voor komen onder kinderen. De term “vierkante ogen” komt je dan ook vast bekend voor.

WAT IS DE IDEALE SCHERMTIJD VOOR MIJN KIND?
Over de richtlijnen van de ideale schermtijd wordt nog altijd veel onderzoek gedaan.
Mijn Kind Online (tegenwoordig Kennisnet.nl) publiceerden hierover de volgende richtlijnen per leeftijdscategorie:
- 6 – 8 jaar: in totaal 1 uur schermtijd per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten
- 8 – 10 jaar: in totaal 1 à 1,5 uur schermtijd per dag
- 10 – 12 jaar: in totaal 2 uur schermtijd per dag
HOE REALISEER JE DIT ADVIES ALS OUDER?
Om te beginnen is het als ouder belangrijk om het goede voorbeeld aan je kind te geven. Neem zelf dus ook eens wat vaker afstand van je eigen beeldschermen. Om deze vermindering van schermtijd ook op je kind over te dragen, is het goed om duidelijke afspraken te maken. Laat je kind weten wanneer hij of zij wel óf niet gebruik mag maken van een beeldscherm. Op die manier weet je kind wanneer er tijd is om zich in de digitale omgeving te bevinden.
Denk bijvoorbeeld aan een tijd net voor het eten of het slapen gaan. Door deze afspraken helder te hebben, kan het kind vervolgens zijn momenten van schermtijd uitkiezen. Je zou zelfs een kookwekker kunnen zetten, zodat de eindtijd van de digitale omgeving duidelijk is voor zowel jou als je kind. Er zijn namelijk genoeg manieren voor het kind om zich te vermaken. Bekijk daarvoor ons overzicht met verschillende buitenspelletjes!

OORZAKEN VAN DE TOENEMENDE SCHERMTIJD
DE BASISBEHOEFTEN VAN JE KIND
1. AUTONOMIE IS BELANGRIJK VOOR JE KIND
HOE GA JE HIER ALS OUDER MEE OM?
2. LAAT JE KIND TALENTEN ONTWIKKELEN
HOE GA JE HIER ALS OUDER MEE OM?
3. OOK KINDEREN HEBBEN BEHOEFTE AAN VRIENDSCHAP
HOE GA JE HIER ALS OUDER MEE OM?
Ontdek meer buitenspelletjes
Lijst van diensten
-
Tikspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Lijstitem 1 -
Balspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Lijstitem 2 -
Zoekspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Lijstitem 3 -
Groepsspellen Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Lijstitem 4 -
Thema spellen Write a description for this list item and include information that will interest site visitors. For example, you may want to describe a team member's experience, what makes a product special, or a unique service that you offer.
-
Populaire spellen Write a description for this list item and include information that will interest site visitors. For example, you may want to describe a team member's experience, what makes a product special, or a unique service that you offer.
Nieuwe titel