Blogopmaak

Schermtijd: wat is de ideale tijd en wat kan ik eraan doen?

Luuk Verschuren • mei 21, 2021
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop

Je kan tegenwoordig haast niet meer om de digitale omgeving heen. In je vrije tijd communiceer je met elkaar via social media platformen, je zoekt snel weer iets op via die ene handige app en bij het horen van een melding sprint jij alweer naar je smartphone. De schermtijd neemt daardoor vergeleken met vorige jaren sterk toe. Niet zo gek dat dit gedrag ook op je kinderen wordt afgespiegeld. Wijkie brengt verschillende oorzaken aan het licht voor de toenemende schermtijd, de oorzaken en de oplossing voor de ideale schermtijd!

DE NADELEN VAN EEN LANGERE SCHERMTIJD

Geef je kind een tablet in zijn of haar hand en jij kan ondertussen verder met je bezigheden. Het klinkt vaak ideaal, maar er zitten ook zeker nadelen aan. Eerder werd er al een onderzoek van JAMA Pediatrics gepubliceerd over het verband tussen schermtijd en een daling van taal- en schijfvaardigheden bij jonge kinderen. Ook kwam naar voren dat het overschrijden van de maximale schermtijd andere gevolgen heeft voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Dit kan het kind merken bij taken als rekenen, plannen maken en initiatieven nemen. 


Hoewel het een kleine studie betrof en er meer onderzoek nodig is, kan je in ieder geval concluderen dat een langere schermtijd meerdere negatieve gevolgen heeft. Bijziendheid is een van deze problemen die steeds vaker voor komen onder kinderen. De term “vierkante ogen” komt je dan ook vast bekend voor.

WAT IS DE IDEALE SCHERMTIJD VOOR MIJN KIND?

Over de richtlijnen van de ideale schermtijd wordt nog altijd veel onderzoek gedaan. Mijn Kind Online (tegenwoordig Kennisnet.nl) publiceerden hierover de volgende richtlijnen per leeftijdscategorie: 

  • 6 – 8 jaar: in totaal 1 uur schermtijd per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten
  • 8 – 10 jaar: in totaal 1 à 1,5 uur schermtijd per dag
  • 10 – 12 jaar: in totaal 2 uur schermtijd per dag

HOE REALISEER JE DIT ADVIES ALS OUDER?

Om te beginnen is het als ouder belangrijk om het goede voorbeeld aan je kind te geven. Neem zelf dus ook eens wat vaker afstand van je eigen beeldschermen. Om deze vermindering van schermtijd ook op je kind over te dragen, is het goed om duidelijke afspraken te maken. Laat je kind weten wanneer hij of zij wel óf niet gebruik mag maken van een beeldscherm. Op die manier weet je kind wanneer er tijd is om zich in de digitale omgeving te bevinden.


Denk bijvoorbeeld aan een tijd net voor het eten of het slapen gaan. Door deze afspraken helder te hebben, kan het kind vervolgens zijn momenten van schermtijd uitkiezen. Je zou zelfs een kookwekker kunnen zetten, zodat de eindtijd van de digitale omgeving duidelijk is voor zowel jou als je kind. Er zijn namelijk genoeg manieren voor het kind om zich te vermaken. Bekijk daarvoor ons overzicht met verschillende buitenspelletjes

OORZAKEN VAN DE TOENEMENDE SCHERMTIJD

Volgens Nir Eyal, een psychologie expert uit Stanford, is technologie niet het probleem voor de toename van schermtijd. Het handhaven van strikte regels voor het gebruik van al die smartphones, tablets en gameconsoles is dan ook zeker niet de oplossing. Volgens de expert moet je namelijk de oorzaak aanpakken waarom kinderen de digitale omgeving opzoeken.

DE BASISBEHOEFTEN VAN JE KIND

Kinderen hebben net als volwassenen basisbehoeften. Naast materiële zaken moet je ook denken aan psychische behoeften, zoals vriendschap, zelfvertrouwen en respect. Als kinderen vervolgens niet zijn of haar behoeften kunnen vervullen, is de kans groter dat zij de digitale omgeving gaan opzoeken. Daar kunnen zij namelijk wél op zoek gaan naar hetgeen wat zij willen. 

Wijkie biedt via haar app dé oplossing. Een plek waar kinderen online vrienden kunnen vinden, met als doel dat ze vervolgens in real life samen kunnen spelen. Op die manier onderhouden zij een vriendschap in het echte leven en worden zij in meerdere basisbehoeften voorzien. De psychologie expert zegt daarom dat het belangrijk is om de onderstaande behoeften van je kind aan te pakken! 

1. AUTONOMIE IS BELANGRIJK VOOR JE KIND

Volgens een studie door twee hoogleraren psychologie worden kinderen die meer vrijheid krijgen in hun jeugd succesvoller dan kinderen die veel minder vrijheid hebben gekregen op school of thuis. 

De hoogleraren kwamen tot deze conclusie door tientallen jaren Maya-dorpen te vergelijken met de manier van onderwijzen in een geïndustrialiseerde samenleving zoals Nederland. Het grote verschil was dat de Maya-kinderen vooral zelf doelen mogen opstellen en de ouders hen vervolgens ondersteunen. In Nederland zijn we juist gewend dat de ouder een doel stelt en het kind beloningen gaat aanbieden om het doel te bereiken. Daardoor kan het gebeuren dat de aandachtsspanne van kinderen vermindert, omdat de ouders toch alles voorkauwen. 

HOE GA JE HIER ALS OUDER MEE OM?

Als ouder kan je in plaats van strikte regels over zaken als schermtijd, je kind meer autonomie geven. Dit bereik je bijvoorbeeld door je kind zelf zijn of haar schermtijd in te laten plannen. Zo creëert je kind zijn of haar eigen grens. Hoe meer beslissingen je mét hen neemt, hoe meer ze bereid zijn om naar je ondersteuning te luisteren.

2. LAAT JE KIND TALENTEN ONTWIKKELEN

Iets doen waar je goed in bent voelt goed, toch? Denk aan het koken van de favoriete maaltijd van je gezin of het knutselen van prachtige woonaccessoires. Dat gevoel van voldoening is nodig om andere successen in het leven te bereiken.

Deze vreugde van vooruitgang neemt tegenwoordig bij kinderen helaas af. Te vaak krijgen zij bijvoorbeeld op school te horen dat zij niet goed genoeg zijn. Gestandaardiseerde testen op school zijn daar een grote boosdoener van. De focus van deze testen ligt namelijk vaak op de vakken waar je niet goed in bent. Als het kind vervolgens geen individuele ondersteuning krijgt, kan hij of zij gaan denken dat het bereiken van een bepaalde competentie onmogelijk is. Vervolgens wordt de digitale omgeving opgezocht om wél de gewenste feedback te krijgen. Bedrijven als Instagram spelen hier op in door de kinderen ‘psychologische voedingsstoffen’ te geven, zoals likes of volgers.

HOE GA JE HIER ALS OUDER MEE OM?

Praat vooral met je kind over wat hij of zij graag doet. Moedig aan om dit talent te ontwikkelen en ondersteun je kind om het gewenste niveau te bereiken. Denk juist niet enkel aan trajecten op de lange termijn, maar ook aan de ontwikkeling van talenten die op korte termijn haalbaar zijn. Bijvoorbeeld het bakken van een overheerlijke cake! Hierdoor zal je kind niet langer de gewaardeerde feedback opzoeken in de digitale omgeving.

3. OOK KINDEREN HEBBEN BEHOEFTE AAN VRIENDSCHAP

Net als jijzelf heeft ook je kind de behoefte om zich voor iemand belangrijk te voelen. Deze behoefte kan enkel vervuld worden door sociale vaardigheden te ontwikkelen. Dit bereik je door je kind met andere kinderen te laten spelen. 

Tegenwoordig worden kinderen echter steeds vaker binnen gehouden. Waar jij vroeger na school buiten ging spelen met je vriendjes en vriendinnetjes in de buurt, wordt er tegenwoordig steeds vaker angstig gereageerd. Het verkeer op de weg is gevaarlijk, zijn kleding mag niet vies worden of dadelijk vat je kind nog kou. Je kind gaat vervolgens niet naar buiten en zoekt de digitale omgeving op.

HOE GA JE HIER ALS OUDER MEE OM?

Wijkie is een waardvolle tool waarmee je kinderen kan matchen met andere kinderen uit de buurt. Kinderen staan vaak te popelen als een ander kind met hen wil spelen. Ouders kunnen dus aan kinderen een optie bieden om hen uit de digitale omgeving te trekken. Geef kinderen het gevoel dat ze ergens bij horen door je als ouder met behulp van Wijkie in te zetten om kinderen weer meer met elkaar te laten afspreken. Wijkie vergemakkelijkt het afspreekproces en de oplossing is slechts één applicatie. Bekijk ook eens onze andere artikelen over de digitale omgeving en buitenspelen
  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop
  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop
  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop

Ontdek meer buitenspelletjes

Lijst van diensten

Nieuwe titel

Nieuwste artikelen

autospeurtocht
15 feb., 2024
Een autospeurtocht is leuk voor alle leeftijden. Wil je zelf aan de slag? Ontdek mooie routes en inspiratie voor opdrachten & vragen voor onderweg.
Natuur speurtocht
01 feb., 2024
Hoe organiseer je zelf een leuke natuur speurtocht in het bos of op ander plekken? In dit artikel ontdek je de mooiste gebieden en leuke opdrachten.
energizer
18 jan., 2024
Energizers houden je in beweging en voorkomen een concentratiedip. Deze 26 energizers zijn voor jong en oud, in groepsverband of individueel.
MEER ARTIKELEN
Share by: