Blogopmaak

Een helpende hand bij mediaopvoeding voor je kind

Luuk Verschuren • jan. 07, 2021
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop
  • De leukste spellen in één bundel?

    Download onze Wijkie Spellenbundels van 2024!

    Bekijk Wijkie Shop

Je herkent het vast wel: het mediagebruik van je kind blijft een groot deel van de opvoeding. Afspraken over zaken als de juiste hoeveelheid schermtijd zijn het gevolg. Uiteraard is dit een juiste basis voor de mediaopvoeding van je kind, maar het is belangrijk dat zij ook gezond opgroeien met media. Dit wordt onder andere gerealiseerd met de juiste balans tussen momenten mét en zónder scherm, maar er zijn nog een aantal zaken van belang. Tijd om deze op een rijtje te zetten! 

WAT IS MEDIAOPVOEDING?

Er komt een leeftijd dat jouw kind media zelfstandig gaat gebruiken. Het is daarom van belang om vooraf het kind al aan te leren hoe hij of zij op een gezonde manier kan omgaan met media. Hierdoor zullen kinderen op latere leeftijd zelf hun tijdsbesteding in de gaten kunnen houden, informatie dat zij tegenkomen kunnen filteren op waarheden en zelf geen verkeerde berichten delen op kanalen. Enkel door het kind op jonge leeftijd al inzicht te geven in de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding zal jij met een gerust hart jouw kind los kunnen laten. 

HULPMIDDEL BIJ MEDIAOPVOEDING: DE MEDIADIAMANT

De MediaDiamant is een perfect hulpmiddel voor ouders om mediaopvoeding met hun kind bespreek te maken. Het hulpmiddel is tot stand gekomen met onder andere hulp van experts op het gebied van mediawijsheid en mediaopvoeding en verschillende groepen ouders. Dankzij de MediaDiamant kan het gesprek over de vijf onderdelen van mediaopvoeding op gang worden gebracht met het kind. Als ouder heb je zo duidelijke handvaten van onderwerpen die besproken kunnen worden met je kind. 

1. Plezier: geniet van mogelijkheden

Kinderen gebruiken media om plezier te beleven en om te leren van onderwerpen die hen boeien. Vooral het tweede aspect biedt mogelijkheden om hun fantasie te prikkelen en een eigen identiteit te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het ontdekken van hobby’s of het ontwikkelen van talenten. Op momenten dat je kind schermtijd heeft, is het daarom goed om het gesprek aan te gaan dat zij met behulp van media interesses kunnen ontdekken. Vervolgens kan je kind deze in de offline wereld nóg verder ontwikkelen 

2. Veilig: voorkom risico's

Helaas dwalen er op internet niet enkel positieve zaken rond. Het is daarom verstandig om duidelijke afspraken te maken die ervoor zorgen dat jouw kind veilig online kan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van filters op hun eigen tablet of maak een apart account voor jouw kind aan als zij gebruik maken van de tablet of smartphone van jezelf. 

3. Samen: begeleid je kind

Op het moment dat je kind gebruikt maakt van media is het verstandig om regelmatig het gesprek aan te gaan. Hierdoor krijg je als ouder inzicht waar jouw kind zich mee bezig houdt en plezier uithaalt. Door vervolgens het juiste voorbeeld te geven zonder te veel regels op te leggen krijgt je kind een vertrouwd gevoel. Hierdoor zal hij of zij in het vervolg eerder geneigd zijn om te praten wat zij meemaken in de digitale omgeving. 

4. Inhoud: weet welke media geschikt zijn

Zorg ervoor dat de media dat je kind gebruikt aansluit bij hun belevingswereld. Hierdoor zal er een positief effect ontstaan op deze belevingswereld. Zoek daarom de juiste apps afhankelijk van de leeftijd van je kind. Zo halen kinderen in de eerste groepen van de basisschool plezier uit informatie over de wereld om zich heen. Op een latere leeftijd verschuift de interesse juist naar vriendschappen en verliefdheid. 

5. Balans: momenten met en zonder

Het is belangrijk dat het gebruik van de scherm niet de enige activiteit wordt voor een kind. Een gezonde mediaopvoeding draait dan ook niet om uitsluiten van media voor je kind, maar om de juiste balans. Maak daarom afspraken over momenten dat je kind hun scherm erbij mogen pakken en zorg ervoor dat zij weer op tijd uit de digitale omgeving worden gehaald. Juist het contact met andere kinderen in de buurt en buitenspelen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Wijkie zet daarom regelmatig weetjes over buitenspelen en de digitale omgeving op een rij!

HET DOEL VAN EEN GEZONDE MEDIAOPVOEDING

Met behulp van mediaopvoeding zorg je ervoor dat jouw kind zich bewust wordt wat gezond mediagebruik inhoudt. Op die manier zullen zij op een latere leeftijd betere keuzes kunnen maken over het juist inzetten van de digitale omgeving. Daarbij is het belangrijkste uiteraard dat zij veruit het grootste gedeelte van de dag niet bezig zijn met media, maar daarentegen hun vriendjes en vriendinnetjes in de buurt opzoeken. Gelukkig zijn er tal van buitenspelletjes zodat zij zich niet hoeven te vervelen! 

  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop
  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop
  • Wijkie Spellenbundel

    15 leuke buitenspellen voor je kinderen

    Bekijk Wijkie Shop

Ontdek meer buitenspelletjes

Lijst van diensten

Nieuwe titel

Nieuwste artikelen

autospeurtocht
15 feb., 2024
Een autospeurtocht is leuk voor alle leeftijden. Wil je zelf aan de slag? Ontdek mooie routes en inspiratie voor opdrachten & vragen voor onderweg.
Natuur speurtocht
01 feb., 2024
Hoe organiseer je zelf een leuke natuur speurtocht in het bos of op ander plekken? In dit artikel ontdek je de mooiste gebieden en leuke opdrachten.
energizer
18 jan., 2024
Energizers houden je in beweging en voorkomen een concentratiedip. Deze 26 energizers zijn voor jong en oud, in groepsverband of individueel.
MEER ARTIKELEN
Share by: